Струга хотел Бисер

Проектот „Отпорни училишта за отпорна заедница“

На 26.05.2021г во хотел „Бисер“ – Струга, во рамките на проектот „Отпорни училишта за отпорна заедница“ започна ТОТ обуката за препознавање и справување на/со насилен екстремизам во училиштата. Обуката се спроведува со стручната служба на 5 училишта од општина Прилеп, а истата…

Проект „Отпорни училишта за отпорна заедница“

На нашето општество потребна му е засилена колективна акција за идентификација на сите фактори кои водат кон радикализација и имаат екстремистички и терористички потенцијал. Заштитата на Законот за еднаков третман, се однесува на сите луѓе, без оглед на нивниот статус и припадност.…

Проект „Отпорни училишта за отпорна заедница“

Борбата против сите облици на дискриминација и јакнењето на свеста за важноста на толерантно општество за создавање на поуспешна иднина за сите, е од клучна важност за да се постигне еднаквост и социјална правда. МСП им се заблагодарува на Директорот и стручната…

Работилница на тема “Толеранција и недискриминација”

Живееме во општество во кое секојдневно се соочуваме со дискриминација по различни основи и во различни области. Дискриминацијата е нешто против кое треба сите заедно да се бориме. Прифаќањето на туѓите ставови, верувања и практики, е првиот чекор во искоренување на дискриминацијата…

Заканата од насилниот екстремизам е комплексна. Проект „Отпорни училишта за отпорна заедница“

Заканата од насилниот екстремизам е комплексна. Тој може да ги дестабилизира државите, ги подрива општествените норми и вредности и повикува или директно предизвикува насилство. Поврзаноста на екстремизмот со тероризмот, како и неговиот диверзитет- кој варира од популаризирање екстремистички идеи до заговарање насилство…

Safety and Health

Светски ден за безбедност и здравје при работа

Безбедноста и здравјето при работа е едно од основните човекови права и права од работен однос, кое е од исклучително значење и за работниците и за работодавачите и за целокупната општествена заедница. Затоа постојано се укажува на потребата од доследно почитување на…

Анкета „Младите и Европските Вредности“

Коалиција СЕГА е носител на проектот „Младите и европските вредности“  кој е финансиски поддржан од Владата на РСМ преку Програмата за финасирање на програмски активности на здруженија и фондации. Проектот има за цел да придонесе кон развиен и одржлив граѓански сектор кој…

Завршен настан – Активно вклучување на младите во организациските практики на МСП

На 6.11.2019 година, во просториите на Младински Совет Прилеп се одржа Промотивен настан за презентирање на програмските активности на МСП!!! Промотивниот настан го организиравме во рамките на проектот: „Активно вклучување на младите во организациските практики на МСП“ кој Младински Совет Прилеп го спроведува…

„Медена земја“ во Прилеп

„Медена земја“ во вторник (22.10.2019) во ЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп. Кога еден ќе го прекрши правилото, сите ја плаќаат цената. Последната пчеларка во Европа се соочува со сериозен предизвик кога треба да ги спаси пчелите и да ја зачува природната рамнотежа.…

Најголемите хитови на Тоше Проески

Тодор „Тоше“ Проески (25 јануари 1981 – 16 октомври 2007) е една од најголемите македонски и балкански ѕвезди на музичкото естрадно небо. Музичката кариера ја започна со настапот на прилепскиот фестивал Мелфест во 1997, каде што и победи изведувајќи ја песната Yesterday од Битлси. Патот кон ѕвездите му го отвораат песните Пушти ме (1997) и Остани…