Casu marzu – Традиционално сирење од Сардинија, со живи ларви на инсекти.

Дали имате слушнато за Сирење кое во себе содржи ларви?

Ако до сега не сте слушнале, сега имате можност да дознаете повеќе за CASU MARZU-традиционално сирење од Сардинија од овчо млеко, кое содржи живи ларви.
Ова сирење е произведено благодарение на инсектот Piophila casei, која може да положи повеќе од 500 јајца истовремено. Јајцата се извеваат и ларвите почнуваат да јадат преку сирењето.

Нашиот ЕВС волонтер Леонардо од Италија, подготви кратка презентација во која го презентира уникатното сирење од Сардинија.

Весникот можете да го погледните тука.

Translate »