Paul McCartney со рекордни $67 милиони во 2017 година

На крајот од 2017,  благајните за продажба на билети за концертите на Пол Макартни, за турнејата „Еден на еден“, споделија дека ја искачија рок ѕвездата на првото место. Со 67 милиони долари продадени билети од 15 настапи, додадоја дека концертите кои веќе беа објавени претходно во текот на годината, вкупната заработка во 2017 година се зголеми на 132 милиони долари. На музчката стазата беа вклучени вкупно 37 концерти од Април до Декември, со број на продадени билети во вкупна вредност од 907.610 во текот на осуммесечниот период.

Турнејата “Еден на еден” опфати четири континенти во 2017 година, почнувајќи со низа од четири концерти на два локации во Јапонија од 25 до 30 април. Три од овие настапи беа одржани во Токио и ја зголемија продажбата за 22,8 милиони долари од 143.826 продадени места. Остварената продажба се рангира како најголема заработувачка на Макартни во 2017 година, но е негова рекордна за еден настан.

Дополнително, погледнете ја табелата за повеќето музички ѕвезди од светот и нивната заработувачка.

1 PAUL MCCARTNEY
  $67,566,928
  April 25-Dec. 16
  Nippon Budokan, Tokyo (1/1)
  Tokyo Dome, Tokyo (3/3)
  Chesapeake Energy Arena, Oklahoma City (1/1)
  Hollywood Casino Amphitheatre, Tinley Park, Ill. (2/2)
  Little Caesars Arena, Detroit (2/2)
  Estadio Azteca, Mexico City (1/1)
  nib Stadium, Perth, Australia (1/1)
  AAMI Park, Melbourne (2/2)
  Suncorp Stadium, Brisbane, Australia (1/1)
  Mt Smart Stadium, Auckland, New Zealand (1/1)
  449,175 (449,175)
   
2 QUEEN + ADAM LAMBERT
  $3,572,980
  Dec. 12-13
  O2 Arena, London (2/0)
  35,049 (36,922)
   
3 THE KILLERS
  $3,021,730
  Nov. 27-28
  O2 Arena, London (2/0)
  35,629 (36,748)
   
4 LITTLE MIX
  $2,924,410
  Nov. 25-26
  O2 Arena, London (3/0)
  48,030 (50,235)
   
5 OZUNA
  $2,672,415
  Dec. 14-16
  Amway Center, Orlando (1/0)
  American Airlines Arena, Miami (1/1)
  Prudential Center, Newark, N.J. (1/0)
  34,086 (35,795)
   
6 JAMIROQUAI
  $2,295,730
  Dec. 3-6
  O2 Arena, London (2/0)
  29,909 (35,215)
   
7 GORILLAZ
  $2,072,630
  Dec. 4-5
  O2 Arena, London (2/0)
  27,549 (29,787)
   
8 KASABIAN
  $1,854,650
  Dec. 1-2
  O2 Arena, London (2/0)
  28,772 (36,078)
   
9 MARIAH CAREY
  $1,525,000
  Dec. 11
  O2 Arena, London (1/0)
  15,074 (16,290)
   
10 DEPECHE MODE
  $1,446,430
  Nov. 22
  O2 Arena, London 1/0)
  17,366 (19,151)