Есента и алергиите? Начини на заштита, третман, решенија

Есента не секогаш означува чувство на топол чај и прекрасни пејсажи, понекогаш свое непријатно отелотворение даваат и алергиите. Некои од главните причини што би можеле да предизвикаат алергии се: поленов прав, треска, скакулци, како и црн пелин. Спорно е што тие се наоѓаат како водени листови по паркови и градини, и припаѓаат на Cladosporium herbarum, ситни микроскопи кои живеат низ домот во прашина. Се појавува и отровот од оси кој е се почест гостин на овошјето, како грозје, сливи, јаболка или круша.

Симптоми кои предизвикуваат алергија

Според последните сознанија, арегиите не секогаш се идентификуваат на време. Има неколку симптоми кои ќе ви помогнат за послесно откривање на алергиите.

  • Црвеница на очите, солзи, интензивно чешање или оток на очниот капак
  • Сува, иритирачка кашлица, тешко дишење или загушеност, поткрепено со сушење на кожата и црвенило на повеќе места каде има пусекотини, покриени од најмали повреди или крварење.
  • Нервоза, пад на концентрација и несоница

Многу луѓе кои имаат алергија при отров од полен често имаат симптоми кога јадат одредена храна. Банана, тиквички, чај од камилица, целер, сончоглед, семки, краставици, или дињи можат да предизвикаат страшни последици како чешање кое може да се појави во устата, задебелување на усните или јазикот, понекогаш поткрепено со засипаност или голтање.

Третман на алергии во есен

Опциите на третман за луѓето кои се соочуваат со алергии на есен се одредува според нивниот тип, како и присуството во одредени комбинации. Еден од најдобрите опции на третман би можел да донесе вистински бенефит од влијанието и разликата на алергиите на долг рок е вакцината со алергени екстракти или алергена имунотерапија.

Евалуацијата на алергените симптоми и предизвикувачките фактори не се лесна задача, или се често многу подобри да ги напуштат од експертите. Треба да се знае дека алергијата не е само збор. Па, доколку имаш искуство со некоја од алергиите за време на есента, време е да побараш стручна помош.