Зошто сите сме зависни од текстови, Фејсбук, Твитер и Гугл?

Допаминот ве прави зависник да барате информации до бесконечност. Така да, дел од наjголемите гиганти во Светот на интернетот, својот успех можат слободно да го препишат на Допаминот.

Дали некогаш сте се чувствувале како да сте зависници од Интернет, Фејсбук, Твитер или текстуални пораки? Дали сметате дека е невозможно да се игнорира вашиот фејсбук профил, ако видите дека има пораки во вашето сандаче? Дали мислите дека ако можете да ги игнорирате вашите дојдовни пораки или пораки, всушност можете да завршите завршите и некоја друга работа или социјално директно да комуницирате со други луѓе? 

Виновникот е Допаминот – Допамин бил “откриен” во 1958 година од страна на Арвид Карлсон и Нилс-Аке Хиларп во Националниот Срцев институт на Шведска. Допамин е создаден во различни делови на мозокот и е критичен во сите видови на функции на мозокот, вклучувајќи размислување, движење, спиење, расположение, внимание, мотивација, барање и награда.

“And remember, the phone goes to the left of the entree fork.”

Допамин Замка – Со интернет, Твитер и текстуализирање сега имаме речиси веднаш задоволување на нашата желба да бараме. Сакате да разговарате со некого веднаш? Испрати текст и тие реагираат за неколку секунди. Сакате да погледнете некои информации? Само напишете го вашето барање во Google. Сакате да видите што прават вашите колеги? Посетете го нивниот социјален профил. Тоа е лесно да се добие во допин индуцирана јамка. Допаминот започнува да бара, а потоа ќе бидете наградени за потрагата што ве тера да барате повеќе. Потешко и потешко е да престанете да барате, да престанете да праќате текстуални пораки или да престанете да го проверувате вашиот мобилен телефон за да видите дали имате порака или нов текст.

Повеќе, повеќе, повеќе – Интересно е дека мозочните скенирања покажуваат дека мозокот има повеќе активност кога луѓето ја наметнуваат наградата отколку да ја добијат. Истражувањата на лабаториски глувци, покажуваат дека ако ги уништувате невроните на допаминот, стаорците можат да одат, џвакаат и да голтаат, но ќе умрат од глад дури и кога храната е веднаш до нив. Тие го изгубиле исчекувањето и желбата да одат на храна. И покрај тоа што желбата и исчекувањето се поврзани, истражувањата исто така покажуваат дека допаминскиот систем нема вградено ситост. Можно е допаминскиот систем постојано да испраќа порака “повеќе повеќе”, што предизвикува да продолжите да барате дури и кога ќе ги најдете информациите . Колку пати сте барале нешто на Google, го пронајдувате одговорот, а сепак сфаќате половина час подоцна дека сеуште сте во потрага по повеќе информации?

Доколку не знаевте како делува допаминот самиот допамин ве мотивира да дојдете и да прочитате тука. (Mindblown)

Референца

Kent C. Berridge and Terry E. Robinson, What is the role of dopamine in reward: hedonic impact, reward learning, or incentive salience?: Brain Research Reviews, 28, 1998. 309–369.