Пушењето како стапица. Зошто кутија цигари содржи точно 20?

Ништо не е случајно, не и фактот дека кутија цигари има точно 20 парчиња, но не 10, 30 или некоја друга бројка. Кај овие причинители би било најзаедничко тоа што пушењето би ве изложило на опсност од рак.

И покрај предупредувањата и легалните ограничувања во обид да се стопираат овие одданочувања, пушачите ќе потрошат многу пари за цигари, со што би си го скратиле животот. Поради ова многу држави имаат забрана за пушење на јавни места или во близина на малолетници, но Македонија е исклучок од ова.

Дали некогаш си се запрашал зошто кутија цигари има точно 20цигари? Се е со добра причина.

Оваа бројка, според специјалистите, одржува зависност од тутун. Една кутија е направена да издржи 13 часа, додека сте индивидуално активни. Една цигара го зголемува количеството на серонтонин за 40минути, и после тоа, хормонот се намалува и се појавува желба за нова цигара. Неуротрансмитерот го командува мозокот да донесе нов значителен износ од овој хормон. Главниот проблем со пушењето не е само содржината на тутун во цигарата. Има бројни опасни хемикалии, па затоа кутијата е обложена со пораката „Пушењето убива“. После пушење на една цигара во соба, одзема два часа за повторно да се дише. Всушност, честичките се со лош квалитет и после два часа.

Неодамна е откриено дека цигарите содржат арсеник кој се користи како отров или цијанид против стаорци. „Исто така, цигарите содржат стотици други состојки, не само природното при бербата на тутун, рекол Др. Луз Клаудио за „Медицински дневник“.

Според докторите на Медиафакс, комплицирано при оваа мерка се хемикалиите што даваат штетен ефект по здравјето на човекот кога се потпалени.