Извонредна ЕВС можност за Словенија

Место: Шкофја Лока, Словенија

Име на проектот: “Фамилија – Деца во акција 6”

Времетраење на проектот: 12 месеци (август 2019 – јули 2020)

Организација домаќин: Familija

Опис на проектот:

Главната идеја на проектот е да ги вклучи избраните волонтери во работата на 6 дневни центри за локална грижа за деца и млади кои постојат во Шкофја Лока, Словенија. Сите тие ја делат истата целна група, деца и млади помеѓу 8 и 18 години (во еден од центрите 25), со различни проблеми, кои бесцелно и неорганизирано го поминуваат своето слободно време, во безделничење и здодевност, а кои се лишени од нормално семеен живот.

Предложениот проект е шести од ваков вид и ја продолжува добро заснованата  традиција која започна во 2012 година кога Familija беше домаќин на првата група долгорочни волонтери вклучени во локалните детски центри.

6 волонтери се потребни за да учествуваат во долгорочниот волонтерски проект наречен Kids in Action 6, кој ќе вклучува 6 локални дневни центри во областа на Шкофја Лока, Словенија. И покрај малите организациски разлики, сите имаат заедничка целна група, која е деца и млади на возраст помеѓу 8 и 18 години. Волонтерите ќе бидат вклучени во работата на секој дневен центар како рамноправни членови на нивните тимови и како такви ќе имаат можност да ги покажат и подобрат своите способности, да развијат чувство за иницијатива, да стекнат нови вештини и да се здобијат со нови знаења преку организирање и реализирање на различни активности (работилници, курсеви, индивидуална поддршка, спорт, игри, драми, презентации, предавања). Повеќе информации можете да најдете тука: https://www.edocr.com/v/qag6z8rw/voukvouk/Infoletter-Kids-in-Action-6-Slovenia?fbclid=IwAR33ejEj6wqe7MIBBZQ19l4PUfXNZ5b28T9Y8rNb-Z9OR4wLrI78PWw0wEs

Активности:

Избраните волонтери ќе бидат вклучени во работата на секојдневен центар за грижа како рамноправни членови на нивните тимови и како такви ќе имаат можност да ги покажат и да ги подобрат сопствените способности, да развијат чувство за иницијатива, да стекнат нови вештини и да стекнат нови знаења преку организирање и реализирање на различни активности (работилници, курсеви, индивидуална поддршка, спорт, игри, драми, презентации, предавања). Во исто време, тие ќе се запознаат со теоријата за спречување на работа со младите и во рамките на системот на социјална заштита во Словенија. Волонтерите, исто така, ќе имаат можност да реализираат проекти во рамките на други локални партнерски организации, со цел да го зајакнат нивното вклучување во локалното општество.

Сместување, храна, и превоз:

Волонтерите ќе бидат сместени во куќа лоцирана на главниот плоштад на Шкофја Лока, стариот историски град со околу 13000 жители, сместен на 25 км северозападно од Љубљана. Секој волонтер ќе биде сместен во една спална соба со заеднички интернет, кујна и купатило. За секој волонтер се обезбедува месечен надоместок за храна (176 €) како и месечен надоместок од 120 €. За секој од волонтерите, ќе биде обезбеден велосипед и билети за јавен превоз (доколку е потребно).

Обука за време на проектот:

Организирани се тренинзи на пристигнувањето и во средина на обуката од страна на  Словенечката национална агенција. Целата обука е организирана од организацијата домаќин и од некои други партнерски организации од локалната заедница.

Профил на волонтер:

Кандидатите треба да бидат адолесценти, да се мотивирани, флексибилни, трпеливи, креативни, отворени, самоиницијативни, комуникативни, заинтересирани за работа со деца, да се способни да зборуваат англиски. Пожелни се некои претходни искуства од педагогија и младинска работа. Искуство во активности поврзани со музика, спорт, ракотворби, танцување, уметност, мултимедија, исто така се добредојдени. Идниот волонтер треба да ги внесе своите идеи во проектот и да биде подготвен да креира, планира и извршува сопствени проекти. Бараме 6 волонтери од различна националност.

Краен  рок за пријавување: 19/12/2018.

Начин на аплицирање:

Доколку сте заинтересирани да бидете дел од едно поразлично и ново ЕВС искуство, испратете ги Вашето CV и мотивационо писмо на е-маил: elena@ycp.org.mk, најдоцна до 19.12.2018.

 

Со почит,

Младински Совет Прилеп