Доза на мотивација!

На сите нас ни треба мотивација и секој од нас има по некое поле на кое се насочуваме да си ги исполниме нашите очекувања, за кои сонуваме.

За околу 20 години од сега ќе бидеме поразочарани за нештата кои не сме ги направиле во споредба со оние за кои барем еднаш сме ги завршиле, затоа фрлете ги копјата, и исполовете подалеку од сигурната зона на пристаништето, фатете го ветрот и заполовете. „Истражувајте, сонувајте, откривајте.“ – Марк Твен.

Мислам дека оваа изрека е излезена од важноста да се остане мотивиран. Секогаш има денови каде е многу потешко да се стане и да се направи нешто, или многу проблеми да се решат. Понекогаш ние сме поразочарани или немаме сила да веруваме во нас. Што тогаш може да ни помогне? Кога мотивациска изрека не може да ни помогне тогаш пристигнува и замор од читање.

Добра алтернатива е кога го слушаме искуството од другите. Ништо не може да не мотивира повеќе од историјата на друг човек што поминал низ истиот пат, чувства и грижи околу тоа. Нештата што ги направиле, вистината која ја  постигнале или едноставно филозофијата на животот која им помогнала неповратно.

Ние одбравме 3 мотивациски говори кои ќе ни помогнат при наредните есенски денови. Ајде да го започнеме со патот во животите на другите.

Првиот говор е од Симон Синек. Неговиот говор се однесува на реалноста, слабостите од модерната генерација, и искуството кое го живееме. Низ зборовите каде пробавме да ја пренесеме зависноста од социјалните мрежи и фактот на слабост, како најголем проблем на денешницата. Тој ни налага да изградиме вистински но и зацврстени врски, помеѓу интернетот. Ајде да најдеме баланс, да употребиме рационален интернет, вистинска нега, љубов, реалност, без телефонски повици и апликации. Говорникот носи тажни белешки, но има пронајдено и искрена порака. Говорот ни кажува на сите за што навистина се грижиме. Најсилната порака која е испратена – „Само уживајте во светот“.

2. Вториот говор е најкраток но еднакво силен. Генералот Билју зборува за нештата и акциите. Очигледно е да имаме тенденција на обсесивност, па најкоректно нешто е да одбереме со што ќе се преокупираме. Ајде да ги отвориме мислите, да почнеме акција при што ќе се одлучиме на што да се насочиме во иднина, вистински.

3. Третиот говор е од Мел Робинс. Повеќе се одразува на реалноста, напишана околу двоумењето. Идеите за кои се грижите индивидуално, се исто така луѓе што знаат модел на заштита од нивните грижи. Таа зборува за нивното искуство, фамилијата, и како тие заедно се однесуваат преку акција и вистински факти при меѓусебна комуникација.

Ние сме сигурни дека во преку овие 3 видеа пронајдовте нешта кои се карактеристични за вас. Не се срамете и пробајте, без страв од грешка, да научите да ги фатите првите чекори преку сонот и уживајте во животот.